Stoppested Verden – ta toget ut i verden!

Merknad: Denne artikkelen ble publisert i 2023.

3.-4. juni er Stoppested Verden tilbake. Velkommen store og små, til en fest for alle sanser. La rytmen fra verdens instrumenter danse inn i ørene dine, hvil øynene på vakre farger og kreasjoner, smak deg fra øst til vest og vær velkommen inn til andres kulturer og tradisjoner gjennom magiske møter. Gratis for alle!

Landet største internasjonale kulturfestival for barn og unge

Snart damper det fra pipa til lokomotivet Tertitten igjen, som tøffer inn på perrongen for å ønske små og store velkommen til landets største kulturfestival for barn og unge. Ta toget ut i verden og vær med på det magiske som oppstår når vi mennesker møter hverandre med nysgjerrighet, gjestfrihet og anerkjennelse. 

Møteplasser gjennom kunst- og kulturaktiviteter

Stoppested Verden skaper møteplasser gjennom kunst- og kulturaktiviteter med rom for alle. I 16 år har denne fargerike og mangfoldige kulturfestivalen jobbet for et rausere og mer inkluderende samfunn – gjennom sin rolle som møteplass der mennesker er nysgjerrige og åpne overfor hverandre. – Vi bruker kunst og kultur som for å forebygge utenforskap, rasisme og diskriminering, forteller primus motor Mocci Ryen, som gjennom alle disse årene har vært opptatt av at Stoppested Verden skal være en gratis opplevelse, både for publikum og deltakere. – Det er viktig å fjerne hindringer som bidrar til å skape avstand. Hos oss er alle velkomne uavhengig av deres kulturelle og økonomiske bakgrunn, smiler Mocci. – At vi har klart å holde det gående i 16 år er takket være våre mange støttespillere i både kommune, fylke, stat og næringsliv, som i mange år har bidratt til at Stoppested Verden har blitt den store merkevaren den er i dag. 

Vær vår gjest – velkommen til en fest for alle sanser 

Stoppested Verden er virkelig verdt å oppleve for både små og store som ønsker å fylle disse junidagene med minneverdige timer og unike opplevelser. For mange er allerede festivalen en selvfølge å besøke, og uansett vær er det tradisjonelt et yrende liv på stiene, i piknik-området og foran scenen. – Men vi har alltid plass til flere, smiler Mocci, som i fjor tok imot i underkant av 12 500 besøkende. – Festivalen er et resultat av regionale, nasjonale og internasjonale samarbeid samt engasjerte og inspirerende mennesker og organisasjoner som jobber for et raust og inkluderende samfunn. Reis ut i verden sammen med oss. Lær om – og ta del i andres kulturer og få nye, spennende bekjentskaper. Dans til rytmene, lytt til musikken, oppdag nye smaker, drøm deg vekk – prøv noe nytt og ha det gøy! 

Det populære Piknik i parken-konseptet

Det er ingen tvil om at Stoppested Verden sitt piknikområde er et svært populært og smakfullt tilbud for både små og store besøkende. Her serveres det delikatesser fra alle verdens hjørner, og du kan smake deg fra land til land omringet av en atmosfære som ikke kan sammenlignes med noe annet. – Piknik i parken er resultatet av et tilbud vi gir til voksne med minoritetsbakgrunn der vi, sammen med Mattilsynet, legger til rette for opplæring i entreprenørskap slik at interesserte aktører får muligheten til å utvikle sin egen cateringvirksomhet, og selge mat blant annet hos oss når vi arrangerer festival, forteller Mocci. 

Litt om årets fantastiske program

Årets program tar deg over hele kartet; fra Kvener i nord til Kenyanske akrobater i sør, og fra innsiden av en Jurt i øst til Hawaiiske toner i vest. Det blir magedans, tamilsk dans, Mariachidans og akrobatisk dans. Vi skal lære å spille trommer, ukuleler, torader og djember. Du får prøve deg i tegnekunst, kaffekunst og ikke minst som kunstkritiker. Fra Nederland kommer Aat i sin Sulky M1 – en slags Mr. Bean på speed, og fra Ukraina kommer Yagody med heftig og magisk folkemusikk fra Karpatene. 

De aller minste kan i år glede seg til å møte den nysgjerrige lille fuglen Kiwi som oppfyller drømmen om å fly i en vakker luftballong i forestillingen Den lille store reisen. Ute på stiene i parken møter vi de store figurene Cabezonas som strekker sine hoder høyt til værs og hovedscenen er fullspekket med konserter og dans fra kl. 11.00-16.00 begge dager. Programmet legges ut fortløpende frem mot festivalen, så følg med!